Katsaus kirjaan "Verinen Siuro"
Kirjailijana minua kiinnostaa kirjallisuus ja toki Siuroon liittyvä kirjallisuus, ilman poliittisia siteitä,historian näkökulmasta.
Edessäni on kirja "Verinen Siuro", jonka on kirjoittanut Lauri Lepola. Kirja kertoo siitä kuinka Siurossa tapettiin kansalaissodan jälkeen punaisena noin 40 henkilöä, joukossa kaksi naista.
Kirjassa uhrien omaiset, yleensä lapsenlapset kertovat mummujensa ja vaarien tarinan ja miten sen perhe koki. Mitä tämän seurauksena tapahtui muille perheenjäsenille ja miten tästä tuskasta selvittiin. Kirjassa on myös lyhyesti kerrottu miten tähän jouduttiin ja mitkä olivat sodan seuraukset.
Tutustuin Lauriin ja hänen taiteilijavaimoonsa Katiin viime kesänä Siuron Kuorejuhlilla ja sieltä sain kutsun tulla Knuutilan Kartanoon kyseisen kirjan julkistamisjuhlaan. Paikalla oli uhrien omaisia, sekä vastapuolen jälkeläisiä, kaikki jo iäkkäämpia Siurolaisia. Kaikesta kyettiin jo nykyaikana puhumaan asiallisesti ja näin Hämeenkyröläissyntyisenä paljon nuoremman sukupolven edustajana sain syväsyntyistä näkemystä Siuron historiaan.
Kirjaa oli hyvin raskasta lukea ja se piti laittaa monta kertaa syrjään ja jatkaa lukemista jälleen, kuolemaa ja surua on siinä paljon. Kirja kuitenkin toimii hyvänä yleiskatsauksena Siurolaiseen historiaan, joka antaa vertailupohjaa nykyaikaan.
Suosittelen kirjan lukemista kaikille Siuron menneestä historiasta kiinnostuneille!
Kysyin kerran paikallisen pizzerian ulkomaalaissyntyisiltä omistajilta, että kuinka he ovat viihtyneet Siurossa? "Täällä on hyvä kun on rauha", vastasivat he. Olen ihan samaa mieltä.