< -- Siuron kirkko | Siuron työväenyhdistys -- >

Siuron satama

Porin radan valmistuttua 1895 Siurosta muodostui välietappi, jossa Ikaalisten reitin latvoilta aina Parkanosta saakka tulevat matkustavaiset vaihtoivat laivasta junaan. Siltä ajalta on peräisin sanonta "Siuro on parkanolaisten Ameriikka", ja tarina kertoo että siurolaispojat yrittivät lännen malliin kerätä matkaajilta maihinnousurahaa.

SillanpääVuosisadan vaihteessa saapui laivalla Siuroon myös Hämeenkyrön suuri poika F.E. Sillanpää, joka oli isänsä Pransun saattamana matkalla oppikoulun sisäänpääsytutkintoon. Siurosta matka jatkui junalla Tampereelle. Myöhemmin Sillanpää perheineen oli usein nähty matkustaja Siuron asemalla ja satamassa.

Apu laivaranta

Kosken alapuolella rautatiesillan tuntumassa oli Siuron toinen satama, joka sa nimensä Kulovedellä liikennöineen laivuri Frans Helenius-Tasson "Apu" - laivojen mukaan. "Apu" laivoja oli kaikkiaan neljä, viimeisin jäi pois liikenteestä 1940-luvun lopulla.
  Lähellä sijaitsi veden päälle rakennettu tukkilaisten maja, "Kitula". Siurolaisnuorisolla oli tapana viettää Kitulassa kesäiltojaan, ja pikkupojat menivät sinne katsomaan paikkakunnan ensimmäistä vesiklosettia.
  Lähistöllä oli myös Kiramo, Nokiayhtiön laitteisto, joka nosti koukkuketjujen avulla massarankoja (kaksimetrisiä paperipuita) järvestä rautatievaunuihin.

< -- Siuron kirkko | Siuron työväenyhdistys -- >