Lapsuudessani Savossa talvet olivat kunnon pakkastalvia. Lunta saattoi olla hyvinkin metri ja sitä saatiin lokakuusta huhtikuuhun. Lumilinnan rakentaminen oli jokatalvinen huvituksemme sisarusteni kanssa. Vähintään lumiukon saimme aikaan. Myöhemmin rakensin lumilinnoja samalla innolla lasteni ja sisarusteni lasten kanssa.
Tammikuun suojasäillä teimme ystäväni kanssa pihalleni lumilinnan. Suoja toi katolta lumia alas ja penkasta saattoi ottaa lumilapiolla harkkoja kuin tehtaalta ikään. Niillä muurattiin parin neliön linna sutjakkaasti, kurkistusikkunoita ja tulokäytävää unohtamatta.
Mittasuhteiltaan linna suunniteltiin kuusivuotiaalle pojanpojalleni, joka kylästellessään olikin ihastunut uudesta talostaan. Hän kulki linnaan sisälle ja ulos ikkunoista ryömimällä. Illalla sisälle linnaan vietiin kynttilälyhdyt valaisemaan. Äänet jäävät lumiseinien ulkopuolelle ja lumen tuoksun aistii tarkemmin kuin ulkona. Toden totta, lumilinnan ilmapiirissä on jotakin salaperäistä ja kiehtovaa.
Lumilinnan rakentaminen on mukavaa puuhaa, jossa itse kukin voi kokeilla rakennusmestaritaitojaan. Kun lumi on sopivan nuoskaista, palloja on helppo pyörittää ja kasata seinämiksi. Lumen työstettävyyttä voi parantaa kastelemalla.
Kaarevan holvikakaton muuraukseen tarvitaan suunnittelua ja kärsivällisyyttä. Se on hyvää harjoitusta kolmiulotteisuuden hahmottamiseen. Katon voi tehdä myös laudoista, mutta tämä edellyttää seinien välijäädytystä.
Linnan turvallisuuden kannalta on välttämätöntä, että kaikki seinät ja saumat tiivistetään irtolumella. Ne taputellaan tai paremminkin hakataan tukeviksi ja näin estetään kohtalokkaat sortumat. Linnan lujuutta voi lisätä jäädyttämällä. Sopivan pakkasyön edellä linnaa suihkutetaan tai valellaan varovasti vedellä ja pakkanen hoitaa lopun.
Lasten kanssa lumilinnan rakentaminen on hauskaa. Jokaiselle löytyy sopivaa tekemistä ja linna nousee samassa tahdissa lasten kärsivällisyyden kanssa. Hyvissä olosuhteissa lumimökki valmistuu puurakenteista leikkimökkiä nopeammin - jos kohta sen käykin huonosti kesään mennessä. Toki linnan kestävyyttä pitää seurata kevätauringon tehdessä tilaa keväälle. Tarvittaessa linnan voi hakata alas.
Lumesta rakennettu muuri toimii myös hyvin pihan leikeissä. Lumesta voi rakentaa melkein mitä vain ja mielikuvitus laittaa rajat.
Nauttikaamme lumesta ja kasvavasta valosta.