Siuro Suomen kartalla

Koordinaatit
WGS 84: N 61° 28.506', E 23° 20.314'
WGS 84 - desimaaliin: 61.47509, 23.33856

 
 

SiurolaisuusSiurolaisuus

Siurossa paljasjalkaiset siurolaiset tervehtivät tutulla hämeellä paluumuuttajaa ja sitäkin uutta asukasta, joka on juuri muuttanut tänne ja puhuu savoa. Täällä kuulet raksamiehen ja tohtorin turisevan kadun kulmassa kirjailijan kanssa. Yksi könyää illalla tölliin ja toinen huvilaansa, kolmas avaa kerrostalon ulko-oven. Naapuri on usein "villi ja viinaan menevä", täällä meillä taas ollaan sovinnaisemmin "villejä ja viisaita". Kuten Maija Majamaa kertoo Maria Ahokkaan koostamassa Siuron ja Kuljun historiikissa: "Siurolainen vältti turhat touhut. Kunhan oli koreat maisemat, kavereita, pullo viinaa ja jutunjuurta. Se riitti."

Siurolaisuutta ei voi vangita, vaikka jotkut lehtimiehet sitä reportaaseissaan koettavatkin sanoittaa vaalimisen arvoisena ilmiönä. Siurolaisuus pitää itse kokea esimerkiksi harrastamalla "siuronpelaamista". Se on yleiskieleenkin levinnyt termi kuvata pelaamista, jossa tukalassa paikassa ei pystytä pelaamaan tolkullisesti, mutta silti yritetään osoittaa pelaaminen tolkulliseksi, vaikka oikeasti tehdäänkin tolkutonta jäynää vastustajalle.

Jos asut riittävän pitkään Siurossa, voi olla, että ulkomaailmaan matkustaessasi käy niin, että ennen kuin saat suutasi auki, tuntematon tuttavuus kommentoi:  "Siurostako sitä tullaan?"

Sortin sakkia me siurolaiset olemme, sitkeää väkeä, hersyviä ja mukavasti vimmaisia.
Tervetuloa!

 
 
 
 

Siuro-laulu "Käyn ahonlaitaa"-laulun sävelin!

(san. Marja Valkama)

 

Käy  Siuron teitä
ilman kyyneleitä
et koskaan yksin
sä siellä oo!

Mäet, riidat, naurut
järvet, kosken pauhut
pitää poissa kauhut
mun syömmestäin.

Sydänkivi
Karaoke KLIKKAA

 

Siuro on henkinen tila

Olet ehkä kuullut sanan Siuro ja etsit sitä kiivaasti. Aluksi kerron sinulle, että Siuro sijaitsee junaradan varrella kahden puolen koskea. Me siurolaiset asumme aina joko sillä tai tällä puolella, kuitenkin aina täällä tutussa Siurossa vesireittien varrella, jossa arvellaan esi-isien samoilleen jo kivikaudella. Täältä löydät Siuronkallion ja niin ikään idästä kantakylä Penttilän sekä Haaviston, joka sekin on vanha kylä vähän ennen Nokiaa. Sinun ei tarvitse katsoa auton ikkunasta kovinkaan tarkkaan huomataksesi, että Siuron kylän vetovoima on saanut ihmiset asumaan sankoin joukoin pellossa tien molemmin puolin Penttilästä perille asti.

Koskinäkymä Kulovedeltä päin voimalaan, sillalle ja Koskibaariin

 
 

Kosken länsipuolelta löydät Uusikylän, joksi Kuljun kylä muuttuu pohjoiseen mentäessä. Koskelta suoraan länteen lompsimalla päädyt ennen pitkää Kuljun kartanolle ja Kauniaisten kartanolle, jonka liepeillä oli aikoinaan vanha Kauniaisten kylä. Saunakylän ja Pökkylän saavutat, kun vaellat Jokisjärven rantaa koskelta pohjoiseen. Nimensä mukaisesti Saunakylä tunnetaan saunoistaan. Pökkylästä taas kulkee siurolaisten keskuudessa kasku, jonka mukaan "Jumala loi taivaan ja maan, mutta Pökkylä rakennettiin talkoilla."

Siuronkalliota Majatalontieltä katsottuna

 
 

Koskelta koilliseen suuntaamalla löydät itsesi lopulta Linnavuoresta, vanhasta historiallisesta paikasta, jossa on nykyään jäljittelemätöntä lähiötunnelmaa ja metalliteollisuuden kaikuja. Ja jos vielä jaksat jatkaa seuturetkeä pohjoiseen, näet Murhasaaren ja Porintien, jolloin sinun on viisainta kääntyä takaisin Siuron suuntaan.

Jokisenjärveä Siuronkalliolta

 
 

Täällä voit ihailla Kulovettä ja hopeaa sen laineilla tai virkistyä Isosaaressa ihan tässä kylän edustalla. Aikaisemmin saaressa asuttiin ja harjoitettiin teollisuutta sekä hypättiin ennätysloikka 31,5 metriä hyppyrimäestä, joka oli alueen komeus. Siurosta löydät palveluita, kuohua, baarin, kirkon, koulun. Voit käydä näyttelyssä Siuron Voimalassa tai vierailla Ossi Somman veistospuistossa Penttilän vanhalla koululla. Siurossa viihdyt veneillen ja kalastaen tai vain rauhallisesti kävellen kapeilla ja tunnelmallisilla kyläkujilla.

Veneilijä Kulovedellä

Go to top