Siuron nukketehdas

<i>Siuron nukketehtaan valmistama nukke. Kuva: Eija Kulmala

Tehdas - joka vieläkin on pystyssä - sijaitsee Valssimyllyn ja Porin radan alapuolella Kuljun rannassa Isosaarta vastapäätä. Rakennuksessa on ollut ensin höyrysaha. Sen jälkeen Jussi Laurila on valmistanut siellä lasitiiliä.

Sen lopetettua tilalle on tullut  tervatehdas ja sitten nukketehdas. Kiinteistö on ollut Elvingien omistuksessa ja nukketehdas on ilmeiseti ollut Oy Siroplast Ab niminen ja ehkä Elvingien perheyritys. Nukketehtaalla on valmistettu tyttönukkeja ja yksi malli on ainakin ollut palkintona paperinkeräyksestä tytöille. Ilmeisesti siellä on valmistettu myös "neekeri" nukkeja. Vaatteet nukeille on valmistettu kotiompeluna.

<i>Siuron nukketehtaan valmistama nukke. Kuva: Eija KulmalaMuina tuotteina ovat olleet eriväriset lego-palikoiden kopiot. Olen itse kuullut juttua, että lego-palikoita olisi yritetty patentoida ilmeisesti 50-luvulla jonkun siurolaisen taholta. Olisiko ollut nukketehtailija. Kuka tietää enemmän????

Firma on muuttanut omistajaa v. 1966. Silloin Esko Oinonen on jatkanut samoissa tiloissa Muotoplast Oy- nimistä muovifirmaa. Enimmillään siellä on ollut 5 työntekijää ja siellä tehtiin kukka-altaita ja syvävedettyjä keskikonsolilokerikkoja eri autoihin.

80-luvun lopulla Oinonen on työskennellyt lopuksi siellä yksin.
Nimim. Rosenblad muistelee, että "poikasena kävimme, joskus 60-luvun alussa, katselemassa tehtaan jänniä paikkoja. Sisään pääsi silloin vielä pystyssä olleen savupiipun tyven aukosta.

Tietoja olen saanut Eija Kulmalalta sekä nimimerkiltä Rosenblad siuro.info sivustolta.. Sekä Suoniemen historia -kirjasta, jonka ovat kirjoittaneet Jaakkola, Kankkonen ja Koskinen, sivu 375.

Kuvat ovat siurolaiselta Arja Koskiselta, joka omistaa nuken.

Terveisin
Aila
Mäkinen
joka yllätyksekseen muisti omistavansa samanlaisen nuken, kun vaan löytäisi sen jostain... täytyy mennä kaivelemaan taatan vinttiä.


50- ja 60-luvulla. Vanhassa tervatehtaassa Valssimyllyn ja porin radan takana Kuljun rannassa vastapäätä Isosaarta toimi tuolloin yhden miehen muovitehdas Siroplast (ei Siuroplast), jonka omisti muistaakseni mies nimeltä Oinonen.

Tuotteet olivat tyttönukkien lisäksi aluksi eri värisiä pehmeämuovisia lego-palikoiden kopioita ja myöhemmin eri autoihin sopivia syvävedettyjä keskikonsoli-lokerikkoja ja kukka-altaita. Sekunda-legoja ja nukkejakin sai ostaa tehtailijalta suoraan halvalla.

Poikasina kävimme joskus 60-luvun alussa katselemassa tehtaassa jänniä paikkoja, sisään pääsi silloin vielä pystyssä olleen savupiipun tyven aukosta.

" Rosenblad "