Ossi Somma

Ossi Somman Taidepiha

Teksti Marketta Kalmanlehto, kuvat Jaana Segerberg

Taiteilijaprofessori Ossi Somma on tinkimättömän elämäntyön tehnyt taiteilija, jonka töihin on mahdollista tutustua hänen kotipihassaan sijaitsevassa taidepihassa entisen Penttilän koulun pihalla, Penttilän mutkassa.
Ossi Somma kuoli 10.9.2020. Hän syntyi 28.2.1926 ja eli 94 vuotiaaksi
Ks. Ossi Somman haastattelu (julkaistu 6.7.2016 kesto 20:35)

Lama Taidepihan keskeinen esine on tuoli. Tuoli symboloi valtaa, ahneutta ja tavaraa. Näitä ihminen haluaa niin paljon, että muuttuu itsekin tuoliksi.
Sotaan valmistautuminen Taidepihan keskeinen esine on tuoli. Tuoli symboloi valtaa, ahneutta ja tavaraa. Näitä ihminen haluaa niin paljon, että muuttuu itsekin tuoliksi. ”Pakolaisteltta”, jonka seinässä on aito pakolaislapsen kirjoitus: ”Minun elämäni onnellisin päivä oli heinäkuun kuudes. Silloin minun veljeni kuoli ja minä sain hänen kenkänsä.”
 

Jokainen nokialainen tuntee Pirkkalaistorin Turkiskauppiaat– patsaan.
Patsaan tekijän, taiteilijaprofessori Ossi Somman mittava ympäristötaideteos Siurossa ei ehkä ole yhtä tuttu. Moni on Penttilän mutkaa ajaessaan nähnyt vilauksen hänen patsaistaan puiden lomitse, harvempi vieraillut pihassa. Turha arkailla, Ossi vakuuttaa, että pihaan saa tulla lähes milloin vain teoksiin tutustumaan. Ossin taide on pienen ihmisen asialla. Ossi ottaa kantaa, viiltää, koskettaa. Kyyneleet eivät ole kaukana teoksiin tutustuessa. Teokset peräävät vastuuta, solidaarisuutta ja empatiaa.

 

Somman tuoli symboloi itsekkyyttä
Taidepihan keskeinen esine on tuoli. Tuoli symboloi valtaa, ahneutta ja tavaraa.
Näitä ihminen haluaa niin paljon, että muuttuu itsekin tuoliksi. Valkoiset tuoli-ihmiset istuvat mustien päällä teoksessa Apartheid. Alttarikaapiksi nimetty teos ei palvo ristille ripustettua Jeesusta, vaan risti on täynnä tuoleja, vallanhimoa, ihmisen itsekkyyttä.

 

Aiheet aina ajankohtaisia
Ossi Somman töiden nimet kertovat hänen ajatusmaailmastaan: ”Terrorismi tänään”, ”Sotaan valmistautuminen”, ”Ei kenttää”, ”Mitä se minulle kuuluu”, ”Verkossa”, ”Kasvihuoneilmiö”, ”Sodan uskottavuus”. ”Pakolaisteltta”, jonka seinässä on aito pakolaislapsen kirjoitus: ”Minun elämäni onnellisin päivä oli heinäkuun kuudes. Silloin minun veljeni kuoli ja minä sain hänen kenkänsä.” ”Maapallo”, jonka pinnalla kärvistelevät sen nälkään kuolevat asukkaat.

 

Huumori ei unohtunut
Penttilän koulun vanha urheilukenttä on muuttunut tuolimetsäksi, jossa matkataan Danten Helvetin säkein reunustettua tietä Tuonelan virralle. Eräs koskettavimmista töistä matkan varrella on autoa ajava pariskunta. Teoksen nimeksi Ossi on antanut ”Pian matka päättyy, rakkaani”.
Kevyempää, humoristisempaa otetta on työssä ”Kännykkämies”. Leikkimielinen on myös Troian puuhevosta parodioiva ”Nokian puuhevonen”.

Fanfaarin puhaltaa lopulta luonto
Optimistisin Ossin töistä on Porin taidemuseon omistuksessa oleva ”Optimistinen luonto”.
Ossin vanha auto lakkasi toimimasta ja Ossi päätti unohtaa sen pihaansa ja katsoa, mitä sille tapahtuu. Ja niin alkoi luonto voittokulkunsa, auton sisään kasvoi mänty ja ruusupensas, linnut pesivät takapenkillä.
Auton katolla puhaltaa torveen voitonfanfaariaan itse luonto.
80 – luvulla tehty veistos ”Lama” on mitä ajankohtaisin. Se on täällä taas.

Siurolaiset ja satunnaiset matkaajat, käykää Ossin taidepihassa!
Osoite: Siuronvaltatie 617, 37200 SIURO

Ossi Somma synt. 1926
• Lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa • Kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija • Suomen Kuvanveistäjäliitto varsinainen jäsen • Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäsen • Taiteilijaprofessori • Kiila- palkinto • Suomi- palkinto