Siuro - Seuran tarkoitus ja toimina, sääntöjen 2. pykälä:
Seuran tarkoituksena on työskennellä toimialueensa sivistyksellisten, sosiaalisten ja taloudellisten olojen kehittämiseksi alueellisen omaleimaisuuden pohjalta lähtien, osallistua ja pyrkiä vaikuttamaan tätä koskevaan yhteiskuntasuunnitteluun, toimia kokonaisvaltaisen kotiseututyön tavoitteiden saavuttamiseksi paikalliskulttuurin ja historian tallennuksen, ympäristönsuojelun ja maisemanhoidon sekä matkailun aloilla sekä työskennellä asukkaiden  kotiseututuntemuksen ja - kiintymyksen sekä viihtyvyyden ja paikallishengen lisäämiseksi.

Kotiseututyötä 2012-
Saappaat, joilla kuljetaan ovat suuret. Kysehän on kuitenkin vapaaehtoisesta, talkoilla tehtävästä työstä. Yhteiskuntasuunnitteluun on osallistuttu esim. vastustamalla Siuronkallion ainutlaatuisen kujamaisen tiestön asvaltoimista, vastustamalla ja torjumalla Siuron kirkon kohdalta Siurontien muuttamista nelikaistaiseksi ja koko Kuloveden puoleisen  harjun tasoittamista rautatien tasalle kulkevaksi lättänäksi kirkon kohdalla. Jätevesiputken tuloa Kuloveteen torpedoitiin näyttävällä Mätäkuun pamaus - tempauksella. Siuron sillan vaarallisuudesta on lähetetty lausuntoja. Ja tehtävää riittää: esimerkiksi Koski-Baaria vastapäätä sillan korvassa oleva jätepiste olisi siirrettävä muualle tai ainakin aidattava niin, etteivät roskat pistä kauniin koskemme rannalla ensimmäisenä silmään. Jätepisteen paikka on armotta valittu huonosti.

Kotiseutuhengessä seura on ensimmäistä kertaa kesällä 2012 mukana Siuron toripäivien järjestelyissä niiden ollessa uhattuina, kun homma on kaatumassa yhden ja ainoan henkilön niskaan. Kotiseututuntemusta edistetään tänä keväänä Siuronkallion asukasnäyttelyllä 20.5.2012 klo 15 alkavalla retkellä, lähtö kirkon pysäkiltä. Samaan retkeen kuuluu kävelevä kulttuurikirjahylly, josta voi noutaa ja tuoda kesälukemista ja retki päättyy voimalaitoksen esittelyyn ja ilmaiseen huilu - ja kantelekonserttiin voimalaitoksessa. Siuron koulun kanssa tehdään pyöräretkiä ja tutustutaan kylän historiaan.

Suunnitelmissa on kuntauudistuksen tiimoilta historiallinen katsaus Pirkkalan kuntarajoihin ja keskustelua uudistuksesta. Perinteitä sovelletaam Isoäidin pitsikursseilla, joissa voi suvun ullakkolöydöistä ommella vaatteiden lisäksi pöytäliinoja, verhoja, arkkuliinoja. Kasvivärjäystä, yrttikursseja, ruisleipää 150 vuotta vanhasta juuresta... Tulkaa mukaan, suunnitellaan ja tehdään yhdessä!
Knuutilassa on talkoot joka keskiviikko klo 18. Niissä pääsee tutustumaan seuran hankkeisiin Knuutilassa.

Seuran toiminnasta ovat kyläläiset voineet ilmaiseksi nauttia 

 • kymmenissä juhannusjuhlissa ja muutamissa tansseissa kesäisin
 • kotiseuturetkillä, kasviretkillä, linturetkillä
 • edullisilla kursseilla kuten tilkkutyöt, kranssit, kasvivärjäys, kasvikudonta, kynttilänvalanta, risutyöt,  olkityöt, himmelikurssit
 • ilmaisista tai erittäin edullisista kulttuuritapahtumissa kuten joikauskonsertti, kirjallisuutapahtumat, Talven Valo, kylämme keskiajasta kertovat, tilaustyönä kirjoitetut näytelmät , jotka esitettiin kyläläisten voimin, Kaikki elämän illat- konserttisarja, jossa mm. Markku Mäkinen soitti cembaloa ilmaisista Hiljaisuuden taloista joulumusiikkeineen ilmaisen joulukylätapahtuman organisoinnista
 • taidenäyttelyistä väenpirtissä
 • pula- ajan sekatavarakaupan esittelystä pirtissä
 • vesisymposiumista ja mätäkuun pamauksesta, joissa torjuttiin Kuloveden joutuminen viemäriputken päätepisteeksi
 • uuden kaupunginjohtajan kutsumisesta väenpirttiin siurolaisten tentattavaksi
 • Pentin päivistä, joissa pohdittiin vallankäyttöä
 • Lammasnokan kävelypoluista, myös vammaiskäyttöön tarkoitetuista
 • uimarannasta, laiturista, palstaviljelmistä, lintutornista
 • kahvitarjoilusta jokavuotisissa ilmaisessa harmonikkakerhon konsertissa
 • kartanon historian ja rakennusten esittelyistä
 • historiallisesta illasta kartanon salissa ilmaisine historiallisine herkkuineen
 • useista Siuronkallion ja muun Siuron opastuksista

M.K, P.V