Knuutilan Juhannus 2014 aattona klo 19

Juhannus on meillä herttainen, jälleen.

Epävakaista säistä ja tuulenpuuskista huolimatta vanha talkooporukkamme on järjestämässä kaikille avointa, pääsymaksutonta juhannusjuhlaa Knuutilaan.
Kukaan ei ole pysynyt laskuissa, monesko  Knuutilan juhannusjuhla  tämä ensi perjantain  juhla on. Siuro-seura on hoitanut Knuutilaa vuodesta 1977, siis  37 vuotta, ja ihan alkuvuosien juhlista ei ole tarkkaa tietoa. Yhtenä vuonna on juhla jäänyt järjestämättä talkooväen vähyyden vuoksi, ja kylältä kuului koko vuoden ajan niin paljon mutinaa, että siitä lähtien on jussia juhlittu  säännöllisesti.

Toukokuusssa alkaa tulla pihojaan siivoavilta siurolaisilta soittoja, että saakos kokkooon tuoda sitä ja sitä. Onneksi soittoja, sillä takavuosina oltiin ihan pulassa kokkotielle itsekseen  ilmestyvien risukasojen kanssa. Ne kun eivät taikasauvaa heilauttamalla kokoksi rakentuneet eivätkä edes kokon lähelle toivomuksen voimalla siirtyneet. Risua kylä tuottaa niin runsaasti, että kaikki ei yhteen kokkoon mahdu millään, ja eiootakin joudutaan puhelimeen sanomaan.
Tässäkin asiassa nopeat syövät hitaat.

Kokkopaikkaa on parannettu, se kelluu nykyään järvessä  ja kokolle vie tie uimarannan ja palstaviljelmien takaa. Kokko syttyy tänä vuonna  perinteisesti klo 21.

Mutta sitä ennen alkaa tanssi ja muu iloinen juhannuksenvietto. Orkesteri saapuu paikalle klo 19, lettupannut savuavat, makkarantuoksu hurmaa ja vastaleivottu pulla houkuttelee kahvikupposelle pirttiin. Pullonheittoa tai muuta yleisönhauskutusta kuten vaikkapa kosken eri puolien köydenvetoa ei tänä vuonna ainakaan toistaiseksi ole ohjelmassa - meitä kun on vain kourallinen hoitelemassa tapahtumaa. Mutta olet sydämellisesti tervetullut joukkoomme, jos sellaiseen tai vastaavan yhteisen hauskanpidon  järjestämiseen löytyy halukas tai halukkaita, vielä ehtii. Soitto vain ja mukaan! Muutakin hommaa voi löytyä siivoamisesta ja roskien keruusta alkaen...

On aina palkitsevaa nähdä vanhojen tuttujen tervehtivän toisiaan ja toteavan, että kerran vuodessa sinuakin näkee. Knuutilan juhannus on perheiden ja varttuneemman väen suosiossa, juhlaväki on yleensä siivosti, ja erittäin harvoina vuosina on jouduttu joku nurmelle nukahtanut hoitamaan muualle unia jatkamaan.  Sikäli voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että tervetuloa Knuutilaan, vanhat ja nuoret, jussia juhlitaan kaikille sopivalla tavalla.

Järjestysmiehiäkin paikalta löytyy, hehän ovat ehtona huviluvan saamisellekin.

Tunturisusi.comin sivuilta lainaan vähän juhannuskokon historiaa:
Juhannuskokon sytytti tavallisesti kylän vanhin. Kokko kokosi yhden tai useamman kylän väen yhteen. Poisjääminen olisi merkinnyt sekä oman että yhteisön onnen vaaraan saattamista. Sellaista ei entisaikaan pidetty hyväksyttävänä eikä sitä jätetty rankaisematta. Kipunoiden lennosta ja savun runsaudesta pääteltiin tulevan sadon runsaus. Kekäleet ja tuhka vietiin pellolle. Kokosta sytytetystä valkeasta on myös viety joka talouteen uusi tuli. On selvää, että kokon ympärille keskittyivät myös kaikki karkeloinnit ja leikit.

Haluatko kertoa omasta juhannustaiastasi?

Toivotan kaunista yöttömän yön iltaa, hyvää mieltä ja lämpöä koko kylälle!
Tavataan kokolla!

Terveisin
Marketta Kalmanlehto