TOOGAJUHLAT

Kun koulu on loppu
ja päästy on kesään,
älä housuitta istu
muurahaispesään.

Kutsukortti:
lähetä kavereillesi kutsukortit järjestämiisi toogajuhliin! Muista mainita paikka, aika, kysellä erityisruokavaliot ja laittaa puhelinnumerosi. Laita pukeutumisohje myös mukaan!
Roomalaiset! Vuoden yksi ehdottomista kohokohdista ovat toogajuhlat. Kuka on illan Caesar? Kuka illan Calicula?
Ilmojen lämmetessä kannattaa totutella vähäiseen vaatetukseen ja sandaaleihin. Tarjoat siihen mahdollisuuden järjestämällä toogajuhlat. Yhdessäoloa, rentoutumista ja nautiskelua roomalaisissa tunnelmissa toogaan pukeutuneena.

Koristeet:
Hanki kaupasta runsaasti vihreitä tekoköynnöksiä ja koristele niillä huoneesi. Laita vadeille viinirypäleitä. Jossakin nurkassa voi lojua sandaaleita. Leikkaa ruskeasta kartongista ”keihäitä” ja laita sinitarralla seinällesi.

Vaatetus:
Kiedot valkoisen lakanan yllesi, sidot sen vyöllä.Vihreästä tekoköynnöksestä teet seppeleen hiuksiisi. Jalkaan sandaalit.

Puuhastelut:

 • Roomalaiset hymynaamat
  TARVITAAN: OHUITA MUOVISIA TAI KUMISIA SUOJAKÄSINEITÄ, KEPPEJÄ, OHUTTA NARUA, VEDENKESTÄVIÄ PAKSUHKOJA TUSSEJA
  Puhalla ystäviesi kanssa käsine (yksi kutakin kohti) täyteen ilmaa ja sitokaa ne ranteen kohdalta kiinni. Piirtäkää pareittain aina toistenne naama palloihin ja nimi kuka se on. Kiinnittäkää pallot keppeihin kiinni. Antakaa pallot toisillenne lahjaksi.
 • Bilehyrrä
  TARVITAAN: PAHVILAUTANEN (KOKO 18 CM), HUOPAKYNÄN KORKKI, LIIMAA, MAALIA TAI VEDENKESTÄVIÄ TUSSEJA
  Tee ystävällesi bilehyrrä lahjaksi. Väritä pahvilautaseen mieleisesi kuvio. Pistä keskelle lautasta reikä huopakynän korkkia varten ja liimaa se ripauksella liimaa. Voit valmistaa hyrrän myös itsellesi ja kilpailla kaverisi kanssa kumman hyrrä pyörii kauemmin.

Kilpailut:

 • Hulahulaviesti
  TARVITAAN: KAKSI HULAHULARENGASTA
  Kilpailua varten tarvitaan kahdelle eri joukkueelle oma hulahularengas.
  Kilpailun kulku: Kilpailijat jaetaan kahteen joukkueeseen.
  Kilpailijat asettuvat jonoon, ja ensimmäinen saa käteensä hulahularenkaan.
  Leikinvetäjän merkistä ensimmäinen kilpailija pujottaa itsensä renkaan läpi ja astuu pois renkaasta. Seuraavan on astuttava renkaaseen ja nostettava se päänsä yli pois sekä annettava taas seuraavalle, joka pujottautuu renkaan läpi ensimmäisen kilpailijan tavoin. Näin on jatkettava, kunnes joukkueen viimeinenkin on kulkenut renkaan läpi. Hän juoksee renkaineen jonon eteen ja panee renkaan kiertämään samalla tavalla.
  Leikin voittaa joukkue, joka on pujottautunut renkaan läpi ensimmäisenä yhtä monta kertaa kuin joukkueessa on jäseniä– niin, että jokainen on vuorollaan saanut olla jonossa ensimmäisenä.
 • Omenansyönti
  TARVITAAN: OMENA JOKAISTA KILPAILIJAA KOHDEN, NARUA
  Suosittu kilpailu toogabileissäsi on narusta riippuvan omenan syöminen käsiä käyttämättä. Jokaista kilpailijaa varten ripustetaan omena riippumaan katosta. Ripustaminen helpottaa narun pingottaminen huoneen toisesta päästä toiseen; kaikki omenoiden ripustusnarut sidotaan tähän naruun.
  Kilpailunvetäjän annettua merkin leikkijät alkavat syödä omenaansa käsiään käyttämättä. Se, joka saa ensimmäisenä syödyksi omenan siemenkotaan saakka, on voittaja. Omenan syöntiä vaikeuttaa suuresti se, että omena heiluu narussaan muiden kilpailijoiden puraisujen vaikutuksesta.
 • Aitapiirileikki
  TARVITAAN: TUOLEJA, MUSIIKKILAITE, CD-LEVY
  Tuoleja asetetaan kaksittain istuinosat vastakkain, niin että muodostuu ”aitajuoksuesteitä”. Niitä sijoitetaan eri puolille huonetta siten, että ne muodostavat ympyrän muotoisen radan.
  Kilpailijat asettuvat ”aitojen” väleihin pareittain. Kun soitto alkaa, leikkijöiden on kierrettävä ympäri huonetta ja kivuttava esteiden yli. Kun soitto lakkaa, se kilpailijapari, joka koskettaa jotakin esteistä putoaa pois kilpailusta. Niin jatketaan, kunnes vain yksi pari on jäljellä.

Naposteltavat:
Lämpimässä palatsissasi kylmä juoma maistuu ihanalta. Tarjoa se boolimaljasta toogajuhlissasi.
Toogiin pukeutunut juhlakansa kokoontuu parhaisiin bileisiin nauttimaan ”Caesarin”- lähteen boolista. Roomalaiseen tyyliin boolia on tarjolla runsaasti ja sitä riittää kaikille.

 • ”Caesarin”-lähteen hedelmäbooli
  Caesarin kokki on taas laiskotellut. Sinun on pikaisesti valmistettava ravitseva välipala ystävillesi toogabileissäsi, jotka voivat auttaa valmisteluissa.

  (Neljälle)
  Valmistusaika: 10 min.

  Näitä tarvitset:

  2 kanamunaa
  3 rkl sokeria
  ½ sitruunaa
  6 dl maustamatonta
  jogurttia
  1 banaani
  1 tlk sekahedelmiä

  Tee näin:

  1. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi kulhossa.
  2. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.
  3. Kaada jogurtti sekaan.
  4. Kuori banaani ja viipaloi se. Lisää banaaninviipaleet ja hedelmät liemineen kulhoon.
  5. Pane kulho jääkaappiin ja anna sen jäähtyä ennen tarjoamista.
 • Katapulttiammukset
  Olette toogajuhlissa ja muistelette caesarin joukkojen taistelua rosoisten kallioiden takana olleella alueella. Rosoisista kallioista mieleenne muistui yhtäkkiä caesarin kokin käyttämät katapulttiammukset. Onneksi saitte reseptin!

  (20 kpl)

  Valmistusaika: 20 min. Kellosymboli, jossa 20 min.

  Vaikeusaste: yksi kokkihattu

  Näitä tarvitset:

  4 dl vehnäjauhoja
  2 tl leivinjauhetta
  125 g voita tai margariinia
  2 tl vaniliinisokeria
  5 rkl sokeria
  1 ½ rusinoita
  1 kananmuna

  Tee näin:

  1. Ota rasva ajoissa pehmenemään.
  2. Sekoita jauho ja leivinjauhe kulhossa.
  3. Leikkaa rasva pieniksi paloiksi ja lisää kulhoon. Nypi rasva ja jauho sormin, kunnes taikina muistuttaa juustoraastetta.
  4. Sekoita vanilliinisokeri, sokeri ja rusinat taikinaan.
  5. Riko muna kulhoon ja sekoita taikina sormin. Sen ei tarvitse olla yhtenäistä massaa.
  6. Nostele taikinakokkareita leivinpaperoidulle pellille. Paista niitä uunin keskiosassa 225 asteessa 5-10 min.

Lisääkin herkkuja voit valmistaa tai ostaa kaupasta.

Hyvää kesälomaa koululaisille!