Alueella asuu paljon lapsia, tässä muutamia vinkkejä lasten syntymäpäiväjuhliin!

Lasten syntymäpäivät

Aina on syytä juhlia syntymäpäivää!
Etenkin lapsena syntymäpäivä on suuri juhlapäivä, tulevathan silloin usein isovanhemmat ja kummit käymään, lisäksi kutsutaan tuttavia ja muita sukulaisia.
Lapsille ovat myös lahjat tärkeitä ja lahjojen saaminen on hauskaa ja jännittävää.
Lapsille onkin tapana järjestää vuosittain syntymäpäiväjuhlat.
Syntymäpäivien järjestäminen
Miten suunnittelen syntymäpäiväjuhlat?
Onko aikaa viikko, päivä, vai vain seuraavaan aamuun? Kuinka järjestää hauskat ja onnistuneet juhlat?
Päätä ensin milloin juhlat järjestät.Jos aikaa on vähän, keskity olennaiseen, eli tarjoiluun ja ohjelmaan.Selvitä kuinka monta vierasta kutsutaan. Kutsutaanko juhliin vain lapset vai lapset vanhempineen.
Selvitä lasten mahdolliset yliherkkyydet ja ikäjakauma.
Jos aikaa on enemmän, mieti tarkemmin mikä on juhlien teema, päätä järjestätkö juhlan kotona, vai vuokraatko tilat kodin ulkopuolelta? Kun käytännön asiat on listattu paperille, mieti tarvitko ulkopuolista apua, vai hoidatko järjestelyt itse.

Syntymäpäiväjuhlien järjestelyt

Jos aikaa on työkiireiden tai muiden syiden vuoksi vaikka vähän, kannattaa keskittyä siihen mitä ehtii, ja tehdä se hyvin. Jos syntymäpäivät ovat seuraavana päivänä, kannattaa ostaa tarjottavat valmiina, hoitaa kutsut puhelimitse ja miettiä pelkästään ohjelma ja unohtaa koko kodin koristelu. Pari pussia värikkäitä ilmapalloja ripustettuna seiniin, lamppuihin ja kattoon saa kodin näyttämään juhlalliselta.
Mieti seuraavaksi kolme yksinkertaista leikkiä, jotka ovat ohjelman runko.
Sokko on helppo ja hauska leikki.
Piilosilla ulkona tai sisällä on aina hauskaa. Säännöissä kannattaa käydä läpi minne voi piiloutua ja minne ei mennä. Aikuinen voi auttaa lapsia keksimään hyviä piiloja.
Yksinkertainen ohjelmanumero, joka sykähdyttää niin pieniä kuin isojakin vieraita, on kuvata videokameralla otteita juhlien kulusta, ja näyttää nauha vieraille ja sankarille viimeiseksi ennen kotiin lähtöä. Näin juhlat loppuvat huipennukseen, jossa voidaan nauraa uudelleen kaikille hassuille sattumuksille joita tapahtui.
•    
Syntymäpäiväjuhlien ohjelma

Mitä syntymäpäivien ohjelmaksi?
Minkä ikäisiä lapsia on tulossa? Tarvitaanko ohjausta paljon vai riittääkö yksi tai kaksi ohjattua leikkiä? Ohjelma kannattaa suunnitella, olivat lapset isoja tai pieniä, vapaa leikki muuttuu usein kaaokseksi kun lapset riehaantuvat. Kun aikuinen pitää ohjat käsissä, kukaan lapsista ei jää sivuun leikeistä ja kaikilla on hauskaa.
Pienten lasten kanssa leikit voivat olla yksinkertaisia, piirileikkejä, piilosta, esineen piilotusta, jossa aikuinen piilottaa pienen esineen lasten ollessa pois huoneesta. Se joka esineen löytää, saa pienen palkinnon.
Isompien lasten 4-8-vuotiaiden kanssa voi järjestää joukkuekilpailuja, tai visailua, aina hauska leikki on myös tuolileikki, jossa musiikin loppuessa lapset istuvat tuoleille. Alkuperäisessä leikissä lapset tippuivat pois leikistä ja tuoleja vähennettiin kierros kierrokselta, mutta leikkiä voi muuntaa niin, että lapset pysyvät leikissä ja vain tuolit vähenevät. Isompiakin lapsia naurattaa istua sylikkäin lopulta yhdellä ainoalla tuolilla. Tuolien puuttuessa voi käyttää vaikka sanomalehtisivuja.
________________________________________
Syntymäpäiväjuhlien teema

Millainen teema juhliin?
Kuinka muuttaa arkinen koti juhlien näyttämöksi? Teema kannattaa valita yhdessä päivänsankarin kanssa. Lastenhuone on tulvillaan hienoja ideoita. Millä leluilla lapsesi leikkii? Mikä on hänen lempikirjansa? Tuleeko lapsen itsensä mieleen villi idea juhlien teemaksi? Teemana voi olla merirosvot, prinsessat, Peter Pan, Nalle Puh tai avaruus, viidakko, maailmanympärysmatka, metsäneläimet.
Kun teema on valittu kannattaa miettiä kodin koristelu. Voiko huonekaluja siirtää juhlien tieltä? Tila on aina tarpeen kun laitetaan joukko lapsia yhteen. Voidaanko juhla järjestää yhdessä suuressa huoneessa, vai käytetäänkö koko kodin tiloja? Voisiko juhlan järjestää grillikatoksessa, huvimajassa, leikkimökissä?
Tilaratkaisun jälkeen on aika askarrella koristeita. Jos aihe on viidakko, maiseman saa luotua yksinkertaisin keinoin. Vihreä kreppipaperirulla keskeltä kahtia ja leikataan rullanpuolikkaat hapsuisiksi. Kun rulla avataan ja kiinnitetään seinään on viidakon vihreä ruohikko valmis.
Merirosvojuhliin saa mainioita somisteita, pöytäliinoja, pimennysverhoja jätesäkkirullasta.Musta muoviliina jonka päälle voi leikata valkeasta paperista pääkalloja. Merirosvoaarre voi koristaa keskipöytää, aarteeseen kasataan kaikkea kiiltävää jota kotoa löytyy, joulukoristeista löytyy paljon kimaltavaa.Myös keijutanssiaisiin saa somisteita joulukoristelaatikosta, kultapalloja, kelloja ja muuta ”helkkyvää” rekvisiittaa.

Leikkivinkkejä:

KAIKKI SAMAAN PIILOON

Leikki vaatii hyvät tilat. Yksi leikkijä valitaan ensimmäiseksi piiloutujaksi. Hän lähtee piiloon, muiden jäädessä odottamaan sovituksi ajaksi. Kun on laskettu esimerkiksi viiteenkymmeneen, kaikki muut lähtevät etsimään piilossa olijaa. Leikkijä, joka löytää piilossa olijan, ei kuitenkaan ilmaise piilopaikkaa, vaan piiloutuu itse samaan paikkaan, Näin jatketaan, kunnes viimeinenkin etsijä löytää kaikki muut, jotka ovat menneet samaan piiloon.

PERHOSJAHTI

TARVITAAN: VÄRILLISTÄ PAPERIA, SAKSET JA PAPERIPUSSEJA

Värillisestä paperista leikataan paljon perhosenkuvia, jotka kätketään pihalle tai puutarhaan kukkiin ja puihin, pensaisiin jne. Kullekin leikkijälle annetaan paperipussi ”perhoshaaviksi”, ja eniten perhosia pyydystänyt on voittaja.

HULLUA HERKUTTELUA

TARVIKKEET: KOLME KARAMELLIA LEIKKIJÄÄ KOHTI, PAPERIA, KYNÄ, MALJA, PÖYTÄ, TEIPPIÄ

Jokaisen leikkijän pitää ottaa vuorollaan pöydästä olevasta maljasta karamelli ja totella siihen kiinnitetyn paperiliuskan ohjetta. Ohjeet voivat olla: ”Syö tämä pöydän alla”, ”Syö tämä ilman käsiä”, ”Juokse tuolin ympäri ennen kuin syöt tämän”. Ohjeissa on hyvä olla hauskaa vaihtelua. Karamellien sijaan voi käyttää vaikkapa naposteluporkkanoita tai kurkunviipaleita yms.

MAKKARA

Yksi leikkijä valitaan kyselijäksi, joka menee muiden leikkijöiden muodostaman piirin keskelle istumaan tai seisomaan. Hän alkaa kysellä muilta leikkijöiltä kysymyksiä, esimerkiksi: ”Mitä sinun päässäsi on?”. Jokaiseen kysymykseen on vastattava: ”Makkara!”. Sanaa saa taivuttaa mutta sen on pysyttävä makkarana. Kysyjää pitää samalla katsoa silmiin, eikä missään tapauksessa saa nauraa. Jos leikkijä nauraa, tulee hänestä uusi kyselijä.

HAMPURILAINEN

TARVITAAN: TUOLEJA

Kaikki leikkijät istuvat tuoleilla omilla paikoillaan. Leikinvetäjäksi valittu leikkijä alkaa sanella ehtoja. Esimerkiksi: kaikki joiden kaulassa on kultainen koru siirtyvät kolme tuolia vasemmalle tai kaikki pojat neljä tuolia vasemmalle. Kaikki, joita ehto koskee, siirtyvät ja jos tuolissa istuu jo joku, niin mennään hänen syliinsä istumaan. Näin alkaa muodostua kasoja, eli hampurilaisia ja sehän on leikin tarkoitus. Jos kasan alimmainen on ainoa, jolla on kultainen koru kaulassa, niin koko kasa liikkuu silti. Eli aina kaikki hänen, jota ehto koskee, päällään olevatkin liikkuvat. Leikkiin saa lisäväriä, jos leikinvetäjä ryhtyykin laskelmoimaan…!

HERBERT JA ALBERT

TARVITAAN: KAKSI KOLIKKOA

Kaksi leikkijää valitaan Herbertiksi ja Albertiksi. Kumpikin asettuu selälleen maahan ja molempien nenille laitetaan kolikot. Herbertin ja Albertin pitää saada kolikot putoamaan nenältään ainoastaan kasvolihaksia käyttämällä. Leikissä voi olla myös vain Herbert tai Herbertin ja Albertin lisäksi myös Hubert tai enemmänkin väkeä. Katsojillakin on hauskaa!