Tietokilpailu, aiheena historia!

 1. Venäläiset hyökkäsivät laajojen valmisteluiden jälkeen syksyllä 1495 Viipurin linnan kimppuun. Knut Posse miehineen torjui vihollisen, joka lähti kauhuissaan pakoon. Mikä oli nimeltään se taikakeino jolla Posse  vihollisen pelästytti?
  Vastaus: Viipurin pamaus
 2. Köyliön seutu on tullut tunnetuksi eräästä tapahtumasta joka sattui  talvella 1155. Mitä silloin tapahtui?
  Vastaus: Köyliöläinen talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä.
 3. Erään käsikirjoituksen alle oli kirjoitettu: ”Voi hyvin, arvoisa lukija. Turussa tammikuun 2. päivänä vuonna 1553. Mi: Ag:” Kuka oli tämä salaperäinen allekirjoittaja, joka myös sanoi: ” Kyllä se kuulee Suomen kielen, joka ymmärtää kaikkein mielen”.
  Vastaus: Mikael Agricola
 4. Saima nimisen lehden ensimmäinen numero ilmestyi 4.1.1844. Lehden esittelyssä luvattiin viehättävää ajanvietettä sekä pitää silmällä erikoisesti kaikkea kotimaista. Kuka oli tämän lehden alkuunpanija ja päätoimittaja?
  Vastaus: J. V. Snellman
 5. Isonvihan lopulla v. 1719 valmisti kirjanpainaja Daniel Medelplan Pälkäneellä Tauralan kylässä hätäaapisen jolle hän antoi nimen : ”Lasten Paras Tawara”. Mitä erikoista tässä kirjassa oli?
  Vastaus: Paperin puutteen vuoksi se oli kaiverrettu kokonaan puulaatoille
 6. Erään suomalaisen linnoituksen rakennuttaja on hakkauttanut ns. kuninkaanportin yläpuolelle kehoituksen: ” Jälkimaailma, seiso tässä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun!”. Kuka oli tämä aikanaan kuuluisa henkilö ja mikä on linnoituksen ruotsinkielinen nimi?
  Vastaus: Augustin Ehrensvärd. Linnoituksen nimi on Sveaborg.
 7. Nimet Stool, Dufva, Ukko Hurtti, Munter, Lotta Svärd ym. ovat päähenkilöinä eräässä aikoinaan hyvin suositussa kirjassa. Mikä on tämän kuuluisan kirjan nimi?
  Vastaus: J. L. Runeberg. Vänrikki Stool
 8. Sodat nostavat näkyviin sankareita. Mihin sotaan liittyy kekseliään sissin Tapani Löfvingin nimi?
  Vastaus: Suuri pohjan sota. Myös nimi Isoviha.
 9. Kun teattereissa esitetään Sam Sihvon ”Jääkärin morsianta” ja esirippu avutuu siityvät katsojat erääseen 1900-luvun alun latvialaiseen pikkukaupunkiin. Tuulten ja meripihkan kaupunkiin. Mikä on tämän kaupungin nimi?
  Vastaus: Libau (Liepaja)
 10. Isonkyrön kunnan alueella käytiin 19.2.1714 verinen taistelu, joka päättyi Suomen armeijan musertavaan tappioon. Tällä taistelulla on toinen, yleisemmin tunnettu nimi?
  Vastaus: Napuen taistelu
 11. Eräänä helmikuun päivänä johti venäläisten ylipäällikkö Buxhoevden joukkonsa Suomen rajan yli Ahvenkoskella, Kuuskoskella ja Keltissä. Mikä sota silloin alkoi?
  Vastaus: Suomen sota 1808-1809
 12. Pohjanmaan, Satakunnan, Savon ja Hämeen talonpojat yrittivät 1596-1597 karkoittaa huovit alueeltaan. Mikä oli kapinaan nousseiden talonpokien johtajan nimi?
  Vastaus: Jaakko Ilkka
 13. Maapäärynä kulkeutui suomeen 1700- luvun alkupuolella. Mikä on maapäärynän nykyinen nimi?
  Vastaus: Peruna
 14. Ruotsi-Suomi omisti 1600- luvulla Pähkinälinna nimisen linnoituksen. Missä tämä paikka sijaitsee?
  Vastaus: Saari Laatokan etelärannalla lähellä Pietaria.
 15. Suomalaiset juhlivat 28.2.2035 erään teoksen 200- vuotisjuhlaa. Kirjoittaja pränttäsi aikoinaan, että: ”Viimenkänä nämä runot präntin alaseksi saatua ovat ne valitettavasti vieläki paljon puuttuvaiset”. Mikä on tämän teoksen nykyinen nimi?
  Vastaus: Kalevala
 16. Rautateillä porhalsi höyryveturiaikaan kaksi veturia jotka olivat saaneet nimensä Suomen presidenttien mukaan. Ketä olivat nämä henkilöt?
  Vastaus: Risto Ryti ( Risto- veturi) ja P. E. Svinhufvud ( Ukko-Pekka- veturi)
 17. Floran päivänä, lauantaina toukokuun 13. vuonna 1848  viritettiin ensi kerran laulu jota me kaikki edelleen mielellämme laulamme. Mikä tuttu laulu silloin laulettiin?
  Vastaus: Maamme laulu
 18. Siniristilippu vahvistettiin Suomen viralliseksi lipuksi 29.5.1918. Tuotaessa Suomen lippua juhlapaikalle usein lauletaan lippulaulu. Kuka on kirjoittanut tämän laulun sanat?
  Vastaus: V. A. Koskenniemi
 19. Larin Paraske niminen henkilö tuli aikoinaan kuuluiskasi eräästä poikkeuksellisesta kyvystään. Mikä oli tämä hänen erinomainen ominaisuutensa?
  Vastaus: Sakkolalainen runonlaulaja Larin Parasken muistamien runonsäkeitten lukumäärä oli noin 32000, mikä tavaton määrä herätti aikoinaan huomiota kaikkialla maailmassa.
 20. Sääksmäellä Ritvalan kylässä vietetään joka vuosi vanhaa kansanjuhlaa jossa nuoret tytöt muodostavat kulkueen ja laulavat kahta laulua: ”Inkerin virsi ja Mataleenan virsi”. Mikä on tämän ikivanhan perinnejuhlan nimi?
  Vastaus: Ritvalan Helkajuhla
 21. Tukholman olympiakisojen (1912) suureksi hahmoksi nousi suomalainen Hannes Kolehmainen. Sanottiin, että hannes Kolehmainen juoksi Suomen maailman kartalle. Mieliin jäävä giganttinen ottelu käytiin Hanneksen ja ranskalaisen Jean Bouinin välillä. Mikä juoksumatka oli kysymyksessä?
  Vastaus: 5000 m
 22. Vanhan tarun mukaan onnettomuuden edellä ilmestyy erään linnan viereen, virran aalloille neitonen, joka viehättävästi soittaen kanteleella katkaisee yön hiljaisuuden – seireenien tavoin houkutellen ihmisparat luokseen. Minkä linnan tarustoon tämä kummallinen aave liityy?
  Vastaus: Vuonna 1475 rakennettu Olavinlinna eli Savonlinna
 23. Presidentin saapuessa juhlatilaisuuteen soitetaan mahtava Porilaisten marssi. Eräs taitelija maalasi siitä myös taulun, josta tuli yksi maalaustaiteemme suuria ajattomia muistorkkejä.  Kuka tämä taiteilija oli?
  Vastaus: Albert Edelfelt
 24. Tasavallan presidentti J. K. Paasikivi piti 8.12.1955 radiopuheen erään suuren suomalaisen 90- vuotispäivän kunniaksi. Presidentti vertasi häntä sellaisiin nimiin kuin Haydn, Mozart ja Beethoven. Kuka oli se henkilö jota presidentti onnitteli?
  Vastaus: Jean Sibelius
 25. Suomen tuleviin kohtaloihin syvästi vaikuttanut Pietari Suuri uudisti 1699 laajan maansa ajanlaskun. Hän määräsi, että ajanlasku alkaa Kristuksen syntymästä ja vuosi tammikuun ensimmäisestä päivästä. Miksi kansa kuitenkin vastusti uudistusta?
  Vastaus: Vanhauskoiset väittivät, ettei Jumala ole voinut luoda maailmaa talvella.
 26. Eräästä Ruotsi-Suomen kuninkaasta pettyneet naiset sanoivat: ”Jokainen hänen kunniaansa julki tuo ja hälle muiston temppelissään suo, mut Venus vait´on, bacchus mykkä myös”. Kuka oli tämä nuori jalopeura?
  Vastaus: Soturikuningas Kaarle XII ( 1682-1718)
 27. Pikkuvihan aikana, syyskesällä 1742  suomalaiset joutuivat vannomaan uskollisuudenvalan Venäjän keisarinna Elisabeth Petrovnalle (1707-1762). Hän rakasti huvituksia. Mikä oli keisarinna Elisbethin suurin heikkous?
  Vastaus: Puvut. Hänen jäämistössään laskettiin olleen 15000 pukua.
 28. Joulukuussa  1562 kutsui  Juhana Herttua veljensä kuningas Erikin tupaantuliaisiin  juuri uusittuun Turun linnaan ja samalla tutustumaan juuri vihittyyn nuorikkoonsa, mutta Erik ei saapunut. Mikä oli Juhanan puolison nimi?
  Vastaus: Puolan prinsessa Katariina Jagellonica
 29. Oululainen Sara Wacklin kuvailee lapsuuttaan seuraavasti: ”Köyhä, ruma ja turvaton tyttö, joka oli aikaisin kadottanut maallisen tukensa ja siten käynyt läpi köyhyyden koulun aiheuttamat monet kovat koettelemukset.”  Miksi historia hänet mainitsee?
  Vastaus: Hänet mainitaan Suomen ensimmäisenä naiskirjailijana ja naisen riippumattoman aseman esitaistelijana
 30. ”Ihana kuin enkeli, suloinen, hieman vallaton, sanomattoman sulava liikkeissään”. Näin kuvailtiin 1800- luvulla neiti Emilie Björkste´n nimistä nuorta neitiä. Kenen tunnetun henkilö ”salarakas” hän oli?
  Vastaus:Johan Ludvig Runebergin
 31. Kaustisten pitäjästä oli kotoisin 1813 syntynyt nainen, joka ensimmäisenä suomalaisena instrumenttimuusikkona rohkeni lähteä ulkomaille konserttimatkoille. Miehet kiusasivat häntä kyselemällä: ” Ootkos Kreetta ylpeä, kun olet niin viisas?” Mikä oli hänen koko nimensä ja mielisoittimensa?
  Vastaus Kreeta Haapasalo ( 1813-1893). Kantele
 32. Kutsu kirkkauteen tuli sunnuntaina 17.2.1924. Hopeahääpäivänään hän oli riimitellyt Liisa-puolisolleen: ”Liisaseni. Omakseni kohtalo sun toi. Varmaan minun kylkiluusta Jumala sun loi. Kiitos toveruudestasi, kelpo eukkosein, sinut naidessani viisaan tempun tein.” Kuka oli tämä rakastettu suvisävelten mestari, josta sanottiin myös, että hänellä oli juuret mollissa ja latva duurissa?
  Vastaus: Oskar Merikanto (1868-1924)
 33. Minna Canth (1844-1897) tuli aikanaan tunnetuksi rohkeana ja aikaansa edellä olevana naisena. Mikä aate oli erityisesti hänen sydäntään lähellä?
  Vastaus: Naisen aseman ja  oikeuksien saaminen yhdenvertaisiksi miesten kanssa
 34. Runoilija Edith Södergran ( 1892-1923) on 1900- luvun arvostetuimpia suomalaisia naisrunoilijoita. Aikoinaan hänen eroottisia runojaan pidettiin ”sairaanloisina ja hirveitä.” Hänen kotipaikkansa on kuuluis suurista lehtikuusista. Mikä on tämä paikkakunta ja kylä?
  Vastaus. Kivennavan pitäjän Raivolan kylä
 35. Muumien äiti, Tove Janssonin sekä äiti, että isä olivat taiteilijoita.  Erityisesti isä  Viktor oli ollut aikanaan tunnettu töistään. Mikä oli Viktor Janssonin taiteenala?
  Vastaus: Kuvanveistäjä
 36. Gerda Serlachius nousi myöhemmin merkittävään asemaan Suomen naisten keskuudessa. Mikä oli hänen suuri roolinsa?
  Vastaus: Hänestä tuli presidentti Risto Rytin aviopuolisona maan ensimmäinen nainen.
 37. Eräs nainen kirjoittaa päiväkirjassaan 1963, että hänen ja presidentti Urho Kekkosen välillä ollut ”verho” on tänään pudonnut! Kuka oli tämä piilovaikutusvaltaa omannut nainen?
  Vastaus: Anita Hallama
 38. Vuosina 1946-1953 toimi puolustusvoimien komentajana kenraali jonka elämänkaaresta voidaan sanoa: ”Elon mainingit korkeina käyvät”. Kuka oli tämä kuuluis kenraali?
  Vastaus: Aarne Sihvo ( 1889-1963)
 39. ”Kun on ollut mukana isossa teurastuksessa, ei enää sinne hevin lähde.” Kuka presidenteistämme kirjoitti kokemuksistaan nämä sanat?
  Vastaus: Presidentti Mauno Koivisto
 40. Kauniit nuoret naiset Hedvig Wåhlberg ja Ester Elfving olivat hyviä ystäviä keskenään. Molemmat olivat saman miehen kanssa naimisissa. Ensin Hedvig ja sitten Ester. Kuka oli tämä onnellinen presidentiksi valittu mies.
  Vastaus: Kaarlo Juho Ståhlberg
 41. Ellenin mieliharrastus oli kanojen kasvattaminen maatilallaan Kotkanniemessä. Kenen presidentin puoliso on kysymyksessä?
  Vastaus: Pehr Edvind Svinhufvud
 42. Tästä presidentistä sanottiin, että hänen sydämensä pysyi kotona Heikkilän pelloilla, lasten ja uskollisen elämäntoverin, Kaisa-emännän luona. Mikä oli hänen nimensä?
  Vastaus: Kyösti Kallio
 43. Hevostalouden tutkimusaseman pihalla Ypäjällä on vuonna 1934 syntyneen Käthy nimisen hevosen muistomerkki. Mikä erikoispiirre on tehnyt Käthyn näin kuuluisaksi?
  Vastaus: Käthy oli marsalkka C. G. Mannerheimin viimeinen ratsuhevonen.
 44. Professori Ilmari Turja on välittänyt muistikuvan eräästä suurmiehestä: ” Kun hän vastavalmistuneena astui Ostrobotnian ovesta sisään, nousivat läsnäolijat seisomaan, kohottivat maljat, tyhjensivät ne ja iskivät säpäleiksi lattiaan.”  Kuka oli hän, joka sai näin harvinaisen kunnianosoituksen?
  Vastaus: Urho Kekkonen
 45. ”On niin raskas olla, kun olen joutunut pahasti haukkumaan monta kunnon ihmistä.” Kuka Suomen presidenteistä joutui melko usein näin toteamaan?
  Vastaus: J. K. Paasikivi
 46. Eräälle presidentillemme annettiin lempinimiä Reissanderi, Reslanderi tai Reissu-Lasse siksi, että hän ensimmäisenä virkavuotenaan teki kaksi valtiovierailua ja toisena kolme. Kuka presidenteistämme matkusteli vaimonsa Signen kanssa näin paljon?
  Vastaus: Lauri Relander
 47. Esko Kivikoski niminen tietoviisas tuli yleisesti tunnetuksi 1950 ja 1960-luvuilla radion  visailuohjelmista. Mikä oli tämän suositun ohjelman nimi?
  Vastaus: Viisasten kerho
 48. Eräs tarmokas nainen on saanut Suomessa ansioistaan epävirallisen tittelin ”Lottakenraali”. Mikä oli hänen nimensä?
  Vastaus: Fanni Luukkonen
 49. Suomen kielessä on monia Venäjän kielestä väännettyjä lainasanoja. Mitä tarkoittavat sanat prenikka, vossikka, issikka ja rospuutta?
  Vastaus: Prenikka on kunniamerkki. Vossikka on ajuri. Issikka on vuokrakuski. Rospuutta on kelirikko
 50. Eräästä kuuluisasta naistaitelijasta sanotaan, että hän maalasi itsestään 26 muotokuvaa. Viimeisen vain pari viikkoa ennen kuolemaansa vuonna 1946. Kuka hän oli?
  Vastaus: Helene Schjerfbeck ( 1862-1946)
 51. Minustako kirja, ei tule kuuloonkaan, kuka siitä on kiinnostunut, tehkää sellainen jostakin rallikuskista!  Näin vastasi suuri suomalainen, juoksijoiden kuningas, kun asiaa häneltä kysyttiin. Mikä oli hänen nimensä?
  Vastaus: Paavo Nurmi
 52. Eero Järnefelt maalasi 1892-1893 kuuluisan teoksensa ” Raatajat rahanalaiset”. Sitä on luonnehdittu suomalaisen realistisen kuvataiteen historian kohokohdaksi. Mikä oli taululle myöhemmin yleistynyt nimi?
  Vastaus: Kaski
 53. Akseli Gallen-Kallela oli ainoastaan 20- vuotias vuonna 1885 kun hän maalasi naturalistisen maiseman peltoineen ja aitoineen Salosta. Maalauksen keskelle on asetettu ihmisen ja eläimen vastakkain. Mikä oli tämän suurtyön nimi?
  Vastaus: Akka ja kissa
 54. Eräs suomalainen taidemaalari nimitettiin 1889 Kunnialegioonan upseeriksi Ranskassa. Hän sai myös kultamitalin taulustaan jossa neljä kansannaista istuu juttelemassa kirkonmäellä. Kuka suomalainen taiteilija on kysymyksessä?
  Vastaus: Albert Edelfelt (Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä)
 55. Johannes Linnankoski kertoo eräässä teoksessaan salskeasta Olavista, joka hurmaa ja valloittaa tytön toisensa jälkeen ja kulkee voitollisesti kukasta kukkaan.  Mikä on tämän aikoinaan paljon kohua herättäneen kirjan nimi?
  Vastaus: Laulu tulipunaisesta kukasta.
 56. Kesäkuun ensimmäinen päivä vuonna 1919 oli toisille helpotus, mutta monelle  ”janoiselle” suomalaiselle järkytys. Ehtoollisella kävijöitä se ei koskettanut. Mitä tapahtui 1.6.1919.
  Vastaus: Suomessa astui voimaan kieltolaki.
 57. Kuka oli urheilija nimeltään Ville Pörhölä?
  Vastaus: Ville Pörhölä voitti Antverpenin Olympialaisissa 1920 kultamitalin kuulantyönnössä tuloksella 14.810
 58. Kirjailija Joel Lehtonen tuli kuuluisaksi luomalla vuonna 1920 mestariteoksen jossa seikkailivat mm. Juutas, Rosina, Aapeli ja paljon resuisia lapsia. Mikä oli tämän teoksen nimi?
  Vastaus: Putkinotko
 59. 1920- luvulla saapui Suomeen  tanssi josta lehdet kirjoittelivat mm: ” Jalat nykivät pitkin lattiiaa, iskevät yhteen edestakaisin heiluen. Tanssiksi sitä ei voi sanoa. Sen rytmi on kuin kuumehoureilua.” Mikä tanssi oli Suomeen saapunut?
  Vastaus: Onesteppi
 60. Mihin vaiheeseen Suomen historiassa liittyvät nimet Vesihiisi, Iku-Turso, Vetehinen ja Saukko?
  Vastaus: Kysymyksessä on Suomen sotien aikainen sukellusvenelaivasto.
 61. Stukasta sanottiin, että se oli ulkonäöltään kuin petolintu. Sen tavatkin olivat petomaiset. Mihin tarkoitukseen Stukia käytettiin?
  Vastaus: Stuka oli sotiemme ratkaisutaisteluihin osallistunut saksalainen syöksypommittaja.
 62. Monien veteraanien unissa kummittelee päälle jyräävä Sotka. Mikä tämä epämiellyttävä tuttavuus oli?
  Vastaus: venäläinen panssarivaunu tyyppi T-34 ( Tank 34)
 63. Kansanedustaja Sylvi Saimo oli aikoinaan Suomen kuuluisimpia naisia. Hänen elämänsä huippuhetket osuivat vuodelle 1952. Mitä silloin tapahtui?
  Vastaus: Sylvi Saimo voitti Helsingin Olympiakisojen melonnassa naisten 500 metrin  kultamitalin.
 64. Mikä seuraavista ei kuulu joukkoon: Sandels, Döbeln, Sven Tuuva, Rokka,  Otto von Fieandt?
  Vastaus: Muut ovat Suomen sodan 1808-1809 sankareita paitsi Rokka, joka on taruhenkilö.
 65. Suomen kaikkien aikojen suurimpana rakennushankkeena pidetään ns. Salpa-asemaa. Mikä on ollut sen tarkoitus?
  Vastaus: Salpa asema on puolustuslinja lähellä Suomen itärajaa.
 66. Mitä tarkoitetaan kapioilla?
  Vastaus: Runsaat tekstiilit ja hyvä käsityötaito takasivat vanhassa talonpoikaiskulttuurissa nuorelle naiselle aviosäätyyn pääsemisen.
 67. Valtioneuvos K. A. Fagerholm on todennut, että presidentistä voi sanoa paljon, mutta kenekään päähän ei pälkähtäisi sanoa häntä optimistiksi. Ei, hän on kaikissa asioissa aina luotettava pessimisti. Kuka tämä kuuluisa pessimisti oli?
  Vastaus: Presidentti J. K. Paasikivi.
 68. Aikoinaan sanottiin, että hänellä oli parsitut sukat jaloissa ja kädet kuin lapiot. Lisäksi todettiin hänen puhuvan honottavaa Turun murretta. Hiuksistakin roikkui omituinen tupsu otsalla. Kenestä Suomen kansa silloin puhui?
  Vastaus: Presidentti Mauno Henrik Koivistosta.
 69. Veikko Huovisen kirjassa Havukka-ahon ajattelija eräällä sivulla sanotaan: ”Samaan aikaan oli Konsta löytänyt luonnonväärän koivun, josta vuoli kapustaa.” Mihin tarkoitukseen kapustaa käytetään?
  Vastaus: Kapusta on puukauha
 70. Aleksis Kiven kirjassa Seitsemän veljestä on kohaus lukkarin koulusta joka kuuluu: ”Eero tavailee jo. Kas kilttiä poikaa vaan.”  Kuka veljeksistä sanoi nämä sanat?
  Vastaus: Juhani
 71. Totta vai tarua. Suurin tunnettu suomalainen kirkkovene on ollut 30- hankainen. Siinä on ollut 60 airoa ja joka airossa kaksi soutajaa.
  Vastaus: Totta. Tämä vene on ollut käytössä Säämingissä ( Vilkuna 1975)
 72. Kuplettien tekijä Hiski Salomaa syntyi Virossa 1952.
  Vastaus: Tarua. Hän syntyi 17.5.1891 Mikkelissä.
 73. Lukkarin koulussa Jukolan poikia, Eeroa lukkunottamatta,  tukisteltiin oikein kunnolla. Montako tukkpöllyä veljeksistä Lauri sai?
  Vastaus: Kolme
 74. Tarinan mukaan Jean Sibelius vuonna 1921 kuuli Bergenissä ravintolatrion tulkitsevan erästä hänen sävellystään. Hän ei ollut tyytyväinen kuulemaansa  ja kielsi kohteliaasti muusikoita soittamasta sitä. 1960- luvulla afrikkalainen Biafran tasavalta otti sävellyksen kansallislaulukseen. Kapelimestari leopold Stokowski puolestaan ehdotti tätä sävellystä koko maailman kansallislauluksi. Mikä on tämän kuuluisan sävellyksen nimi?
  Vastaus: Finlandia
 75. Totta vai tarua. juoksijamestari Paavo Nurmen juoksijapatsaan on veistänyt Emil Aaltonen?
  Vastaus: Tarua. Patsaan on veistänyt 1925 kuvanveistäjä Väinö Aaltonen