Breshnev

Brežnevistä Staliniin eli Nokialaista kunnallispolitiikkaa vuonna 2011

Brezhnev-icon

(Tämän kirjoituksen lähetimme tänään 25.8. Nokian uutisiin. Saa nähdä, julkaistaanko!)

Teksti: Kirsi Kallio, Jyrki Käkönen

Reilu vuosi sitten toinen meistä kirjoitti tälle samaiselle palstalle Nokian kaupungin harjoittamasta breshneviläisestä kunnallispolitiikasta. Vaikutteet neuvostoajalta ovat vain voimistuneet, vaikka kaupunkimme johto edustaa porvarillisia puolueita.

Uusin esimerkki koskee – yllätys, yllätys – Siuron koulun lakkauttamista. Tänä vuonna tämä operaatio on vanhempien hämäämiseksi nimetty projektiksi ”siirretään 3.-6. luokkalaiset Siurosta Linnavuoren kouluun”. Virkamiehet ovat valmistelleet yhdessä koulutus- ja opetuslautakunnan kanssa operaation käynnistävää esitystä ”salassa” viime kesäkuusta asti.

Surkuhupaisaa on että kuntalaisten sähköposteihin on kesäkuusta asti tulvinut viestejä, joissa kerrotaan ko. ehdotuksen valmistelun olevan erittäin luottamuksellista ja että siurolaislasten vanhemmille asia tulee esitellä aikanaan hyvin varovaisesti. Vastaanottajina näille viesteille ovat olleet lukuisat siurolaislasten vanhemmat.

Koulutoimenjohtaja tekee esityksensä tiistain 30.8. koulu- ja opetuslautakunnan kokouksessa. Vielä keskiviikkona 24.8. hänellä ei ollut esittää esityksensä tueksi mitään virallisia laskelmia - vain hatusta temmattu säästöluku 40 000 vuodessa.

Olemmekin veronmaksajina huolissamme, milloin kaupungin järjetön veroeurojen tuhlaus loppuu? Tuo 40 000 euroa on mitätön raha verrattuna niihin kustannuksiin, joita koululaisten mahdollisesta siirrosta koituisi kaupungille. Linnavuoren koulua tulisi remontoida ja mahdollisesti laajentaa, jotta sekä Siurossa että Linnavuoressa jatkuvasti kasvava oppilasmäärä mahtuisi luokkiin. Esimerkiksi tänä vuonna ensimmäisen luokan aloitti Siurossa 23 oppilasta ja Linnavuoressa 21 oppilasta.

Lisäksi virallisesti erittäin vaaralliseksi todetun Siuron kosken ylittävän sillan yhteyteen tulisi rakentaa kevyen liikenteen kulkuväylä. Tällaisenaan kaikki reilu sata, ja jatkossa vielä enemmän, koululaista tulisivat hakemaan oikeuden koulumatkakyyditykseen. Tämä ei todellakaan rikastuta kuin Nokialta letkana ajelevia takseja. Vai onko tähänkin napattu ajatus Stalinin hirmuhallinnosta: eliminoidaan salakavalasti siurolaislapset hengenvaarallisella koulutiellä?

Nykyisestä Siuron koulusta on virkamiesten suunnitelmien mukaan tarkoitus remontoida tiloja Siuron päiväkodin käyttöön. Koulutoimenjohtajan mukaan tilanne Siurossa on se, että päiväkotiin tulvii lapsia yhä enemmän ja enemmän, mutta koulussa oppilasmäärä tulee vähentymään… Erittäin loogista ajattelua melkein tohtorismieheltä! Todennäköisesti Linnavuoren koulun käydessä ahtaaksi sieltä siirretään muutama esiopetusluokka vanhan Siuron koulun tiloihin. Tällöin taksiletka tulee kulkemaan myös toiseen suuntaan eli Linnavuoresta Siuroon.

Veronmaksajina ihmettelemmekin, eikö kaupungilla opittu jo Nokian koulun tapauksesta? Koska koulua ei rakennettu sinne, missä lapset ovat (Tervasuo), jouduttiin investoimaan tiehankkeeseen, joka turvaa lapsille turvallisen koulumatkan. Budjetit paukkuivat ja näin ollen vuodelle 2012 luvattu uuden Harjuniityn koulun rakentaminen siirtynee vuodelle 2016.

On ymmärrettävää, että koulutoimi hakee kuumeisesti niille asetettuja säästöjä. Näinhän Neuvostoliitossakin jokainen virkamies ajatteli vain omaa tonttiaan. Mutta kuka ajattelee meidän veronmaksajien kukkaroa? Koulutoimenjohtajan tuulesta tempaama 40 000 euron säästö tuo meille veronmaksajille kuluja muiden investointien muodossa varmasti moninkertaisesti.

Koulutoimi ei ole ainoa. Kaupungin hallitus allekirjoitti Tampereen seutukunnan suunnitelman haja-asutusalueiden rakentamisen hallinnasta. Nokialla suunnitelma tarkoittaa kylien strategista alasajoa. Kaikki Nokian kylät yhteistuumin antoivat tekniselle lautakunnalle suunnitelmaa vastustavan lausunnon. Suunnitelma muistuttaa olennaisesti Stalinin politiikkaa elinkelvottomien kylien eliminoimiseksi. Kaupunkimme virkamiesjohto ilmeisesti kuvittelee ”pakkosiirroilla” eli koulujen ja palvelujen lopettamisella saavansa kuntalaiset muuttamaan kerrostaloihin tai 400 neliömetrin tonteille Nokian keskustaan.

Virkamiehet tuntuvatkin stalinismiuskossaan unohtaneen, että Suomi on edelleen demokraattinen maa, jossa kansalaisella on oikeus valita asuinpaikkansa ja jossa kansalaiset edelleen äänestävät kunnallisvaaleissa. Neuvostoliitto puolestaan kaatui omaan mahdottomuuteensa jo noin parikymmentä vuotta sitten.