Avoin kirje Siuro-Seuralle

Siuro-Seuran toimesta rakennettu luontopolku Intianlahden kanjoniin herätti jo vuosi sitten kysymyksiä ja ristiriitaisia ajatuksia. Paikoin vaikeakulkuinen alue on säilynyt luonnontilaisena rauhan tyyssijana juurikin vähäisen ihmistoiminnan vuoksi.

Jokamiehenoikeudet suovat ihmisille melko vapaan liikkumisen luonnossa velvoittaen kuitenkin samalla suojelemaan luontoa. Intianlahden luontopolun reitillä olevien maiden omistajat lienee antaneet suostumuksensa maankäyttöön, polun raivaamiseen ja reitin merkitsemiseen maaston sillä Jokamiehenoikeuksiin nämä rajut toimenpiteet eivät sisälly. Huomioitavaa on myös ettei Jokamiehenoikeuksia ole yhdistyksillä, seuroilla, järjestöillä tai yrityksillä.

On kuulunut huhuja Siuro-Seuran suunnitelmista lisätä alueen käyttöä olennaisesti rakentamalla luontopolku ympärivuotiseen käyttöön. Tällaisella toiminnalla menetetään Intianlahden alueen lähes koskematon luonnontila. Lisääntyvä ja jatkuva ihmistoiminta hävittää vääjäämättä harvinaista lajistoa. Nykyinen käyttö jo riipaisee liian läheltä uhanalaisen kotelosienen talvimaljakaan (Urnula hiemalis) kasvupaikkaa. Alueen läheisyydessä asuvana sieniharrastajana olen jo vuosia kartoittanut Intianlahden alueen lajistoa lähes ympäri vuoden.

Alueelta löydettyihin sienilajeihin kuuluu useita harvinaisia ja uhanalaiseksi luokiteltuja lajeja. Harvinaisten ja uhanalaisten kasvien osalta tietoni ovat sangen puutteelliset sillä pääasiassa kiinnostuksen kohteenani ovat sienet. Tästä huolimatta Intianlahden kanjonin alueelta on löytynyt harvinainen ja rauhoitettu soikkokaksikko (Listera ovata) kasvusto.

Jos luontopolku on aivan välttämätön Siuro-Seuran toiminnalle soisi luontopolun ympäristön maastossa tehtävän tarkempia luontoinventointeja.

Onko Siuro-Seurassa pohdittu riittävästi Intianlahden lajiston todennäköistä häviämistä tai lisääntyvän ihmistoiminnan myötä tulevia epäsuotuisia ilmiöitä niin alueen luonnolle kuin lähialueen asukkaille? Intianlahden alueelta vuoteen 2010 menneessä löydettyjä merkittävimpiä sienilajeja ovat mm.:

Lajit löytyvät hiirenvalmuskaa lukuun ottamatta Suomen ympäristökeskuksen uhanalaisluettelosta:

Leena Hammar
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.